The Rosengarten Student Housing Zurich

Often, we have to consider architecture in terms of an intended combination of programmes and conditions, within which the geometric figures form their hypotheses. The basis of this work – a pattern of rows of polygonal T-shapes – co-ordinates a linear type of flat from a variety of additive students’ rooms with the collective rooms at the two opposite ends. The hubs with the communal features of cooking, eating, and living occupy the privileged corners of the building with its multiple orientations and terraces. In their maxed, partially double-storey combinatorics, these flats are not only large, but part of a new – or maybe only newly discovered – collectivity. However, the efficiency of such a geometric model compared to a complex programme is measured by the possible deformations that make it possible to extend the scope of this model in favour of the programme and not have to submit to the rules origintating from the Platonic body. Thus, the recess of the T-shape is, for instance, manipulated to reduce the narrow frontality and, at the same time, handle the vertical movements inside. 

LOCATION: Zurich

COMPETITION: 2014

CLIENT: Amt für Hochbauten, Zurich

MEILI, PETER ARCHITEKTEN: Marcel Meili, Markus Peter

Patrick Rinderknecht, Elitsa Lacaze, Aiden O’Shea

LANDSCAPE ARCHITECTURE: 
Vogt Landschaftsarchitekten, Zurich

CONSTRUCTION MANAGEMENT + SOUNDPROOFING: HSSP GmbH, Zurich

BUILDING PHYSICS: Mühlebach Akustik + Bauphysik, Wiesendangen