Zürichseegut Stäfa

The building volume intentionally assumes large dimensions to integrate itself into the series of large building complexes on the shore of Lake Zurich, which are predominantly either industrial or commercial, the same as the newspaper. The volume is divided into lateral wings to allow for the largest possible number of flats with a diagonal view of the water.
The structure with its continuous floor slabs and interior supports produces a uniform topology and thus allows to develop a relatively free programme during the planning and marketing process. A large attic floor provides this privileged location with enough space.
A large hall with a view of the lake provides a common address for the entire house and combines it into a whole. The floor plans are designed as relatively free spaces, with no strict separation of day and night areas, and each flat has a spacious outdoor area, which simultaneously serves as noise insulation.
The façade provides for very large glass surfaces, echoing the internal skeleton structure on the outside. In keeping with the high standard of the flats, this composition is however not exhausted by a grid plan, but shows a relief-like structure of concrete elements partially clad in coloured large-format ceramic tiles. The slight allusion to classicism of these motifs corresponds to the intention to ennoble the entire complex.

LOCATION: Stäfa

COMPETITION: 2014

CLIENT: Zürichseemedien AG, Stäfa

MEILI, PETER ARCHITEKTEN: Marcel Meili, Markus Peter

Nathanaël Chollet, Patrick Rinderknecht;
Lukas Eschmann, Benjamin Melly, Aidan O'Shea

LANDSCAPE ARCHITECTURE:
Müller Illien Landschaftarchitektur GmbH, Zurich

TRAFFIC DESIGN:

IBV Hüsler AG and Ingenieurbüro für Verkehrsplanung, Zurich

BUILDING TECHNOLOGY:
Gruneko Schweiz AG and Ingenieure für Energiewirtschaft, Basel